De wonderlijke Pop-up expo ‘Ce tant curieux musée du monde’ in MAC’s, Grand Hornu

grandhornu3

Interview met Laurent Busine, directeur MAC’s (rechts) en met Guido Gryseels, directeur KMMA (op de achtergrond).

Een tip voor de kerstvakantie?

Nog tot 18 januari 2015 loopt op de voormalige industriële site van het Musée des Arts Contemporains (MAC’s) te Grand Hornu, de wonderlijke tentoonstelling ‘Ce tant curieux musée du monde’. Deze tentoonstelling toont collecties van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, aangevuld met diverse foto’s.

Op uitnodiging van het KMMA dompelde Laurent Busine, de directeur van het MAC’s, zich onder in de collecties van het KMMA met de bedoeling er een eigen tentoonstelling van te maken. Toen hij ons zijn selectie toestuurde werd er wat vreemd opgekeken: de selectie was op z’n minst eigenzinnig  te noemen… Termietenheuvels, Pende maskers, een opgerolde olifantshuid, gesculpteerde potdeksels, een kleine fuik, een spreekwoordenkoord, schedel en beenderen van een olifant, een aantal gleuftrommels, dieren op sterk water, dozen insecten, archeologische vondsten, houtstalen enz.

Het resultaat is echter een verbluffend mooie en poëtische tentoonstelling. Laurent Busine slaagt er in om op een ontroerende manier objecten samen te brengen die op het eerste zicht niet samen horen.
De tentoonstelling is zo wonderlijk omdat Busine ze op een heel andere manier benadert dan dat wij, het KMMA, dat als wetenschappelijke instelling gewoon zijn. Een termietenheuvel doet hem denken aan een hedendaagse sculptuur en een visfuik is, los van zijn context, een mysterieus en frêle kunstwerk. Busine heeft niet de traditionele topstukken uit de collecties van het KMMA gekozen, maar dat wat hem op zijn ontdekkingstocht door de collecties fascineerde. Hij wil de bezoeker hetzelfde gevoel van verrukking en bevreemding geven dat hem bij zijn ontdekkingstocht overviel. En daar slaagt hij wonderwel in..

Wie nog wil genieten van deze ‘must see’, moet zich haasten!
Ce tant curieux musée du monde’ , nog tot 18 jan.2015 in het MAC’s te Grand-Hornu.