Lege museumzalen: het decor voor een Hitchcock-film…

Meer foto's van lege museumzalen. Klik op de foto om de fotogalerij te starten.

Meer foto’s van lege museumzalen. Klik op de foto om de fotogalerij te starten.
(Foto’s : Jo Van de Vijver)

Sinds de deuren van het museum zijn dichtgegaan op 1 december 2013, ontfermen verschillende collega’s van Collectiebeheer, Technische dienst, Museologie, Gebouwenbeheer samen met enkele van onze bewakers zich over het leegmaken van de vele vitrines en diorama’s.  Ze werken hard om alle dieren, objecten en maskers met de nodige zorg en voorzichtigheid in te pakken en te verhuizen. Sommige collega’s lijken wezenloos voor zich uit te staren. Andere zijn druk in de weer met verhuizen. 

Zaal voor zaal wordt leeggehaald en dat gaat erg snel. De magie van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika laat niemand onverschillig. Het lege museum ademt een nostalgie uit als nooit tevoren. Waar ooit zoveel leven in zat, is nu eventjes niets meer. Sommige diorama’s zijn onbewoond of al afgebroken. De zalen liggen er donker en verlaten bij. Ze hebben bijna iets akeligs en kunnen dienen als decor voor een oude Alfred Hitchcock-film. Een grote verhuiskist, gevuld met opgezette vogels, staat klaar voor vertrek. In een onverlichte zaal met enkel nog wat bestofte vitrines, blijft de giraf verweesd achter.

We kijken allemaal uit naar dat nieuwe hoofdstuk waar we onze bezoekers opnieuw kunnen verwelkomen in een nog indrukwekkender museum, zonder de rijkdom en de ziel van het oude uit het oog te verliezen. Een bezoeker schreef in ons gastenboek: ‘Achteruitblikken is kijken naar de toekomst’…

(Elke Bergeys – Reservaties en Onthaal & Communicatiedienst – Foto’s: Jo Van de Vijver)

 

Leave a Reply